Η οινολόγος της NICO LAZARIDI, Φεντερίκα Λαζαρίδη μάς ταξιδεύει στις καλύτερες αμπελουργικές ζώνες του κόσμου για να δοκιμάσουμε τη δημοφιλή ερυθρή ποικιλία Pinot Noir όπως την παρουσιάζουν τρία από τα καλύτερα οινοποιεία της Βουργουνδίας (Γαλλία), του Martinborough (Νέα Ζηλανδία) και της Καλιφόρνια (ΗΠΑ). Το Pinot Noir κατάγεται από την Βουργουνδία και το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής του καλλιεργείται στην Γαλλία. Ακολουθούν οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η Νέα Ζηλανδία, η Αυστραλία, η Ελβετία και η Χιλή. Ως ποικιλία τείνει να προτιμά τα ενδιάμεσα και δροσερά κλίματα. Για αυτό το λόγο καλλιεργείται συνήθως σε προστατευόμενες κοιλάδες ή κοντά σε μεγάλους υδάτινους όγκους.Οι Χώρες του Νέου Κόσμου ανταγωνίζονται εδώ και πολύ καιρό για το ποια θα παράγει το καλύτερο Pinot Noir, με αποτέλεσμα τα τελευταία χρόνια να παράγουν καταπληκτικά κρασιά. Το μεγαλύτερο μέρος των αμερικάνικων Pinot Noir παράγεται στην Καλιφόρνια. Μπορεί ως σύνολο η πολιτεία να θεωρείται ότι έχει πολύ θερμό κλίμα, η συγκεκριμένη ποικιλία ωστόσο διαπρέπει σε μέρη που δέχονται τη δροσερή αύρα του Ειρηνικού Ωκεανού. Ο άφθονος ήλιος και οι ελεγχόμενες θερμοκρασίες βοηθούν τους οινοποιούς να επιλέξουν την τέλεια στιγμή ωρίμασης παράγοντας έτσι κρασιά πλούσια, φρουτώδη και απολαυστικά.