Η υψηλή ποιότητα της, διασφαλίζεται τόσο από την προσεκτική επιλογή και διαλογή των ζαχαροκάλαμων, όσο και την χρησιμοποίηση μόνο 5 από τις ποικιλίες που υπάρχουν διαθέσιμες, οι οποίες αλέθονται προσεκτικά για 36 ώρες. Το στάδιο αυτό είναι καταλυτικό μιας και μετά από αυτή την διαδικασία, ζυμώνεται με σκοπό την πρώτη ανάπτυξη αλκοολικών βαθμών, ώστε να οδηγηθεί για την απόσταξη, απαραίτητη προϋπόθεση για την δημιουργία της Cachaca. Μετά την απόσταξη, η Cachaca Ypioca, παλαιώνει σε περίπου 20 διαφορετικούς τύπους βαρελιών, ώστε να αναπτυχθούν αλλά και να βελτιωθούν συνάμα, τα αρωματικά και γευστικά χαρακτηριστικά της Cachaca. Τέλος η διαδικασία του Blending, είναι ένα καθοριστικό σημείο πριν την εμφιάλωση, για την διασφάλιση της συνέπειας του γευστικού προφίλ της Cachaca Ypioca.